Evita Péron is misschien wel de meest bekende presidentsvrouw ter wereld. Zij stierf jong, maar haar verhaal wekt nog steeds ontzag zo ook in Carré. Tijdens de voorpremière kon men een speld horen vallen in het publiek. Gespannen werd er gekeken hoe het levensverhaal van de legendarische Evita werd neergezet.

Evita was een jonge vrouw die volgens de musical haar vrouwelijke charmes aanwond om zo via verschillende mannen te klimmen op de sociale ladder. Zij schaakt Juan Péron, een legerleider met politieke ambities. Evita weet de steun van de ‘hemdloze’ arbeidersklasse te winnen voor haar man en wordt ‘first lady’ van Argentinië. Veracht vanwege haar eenvoudige komaf weet zij vooroordelen te verslaan en blijkt ze er zelf politieke ambities op na te houden. Zij kondigt aan zich kandidaat te stellen voor het vicepresidentschap. Niet veel later trekt ze haar kandidaatschap in vanwege haar gezondheid en sterft ze op 33 jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Juan Péron plant de bouw van een enorm grafmonument met een standbeeld dat de lengte van het vrijheidsbeeld zou moeten overtreffen echter: ‘alleen het voetstuk is afgemaakt.’ aldus René van Kooten als Ché Guevara.

En een voetstuk is deze voorstelling ook geworden. Niet alleen omdat het verhaal en de muziek Evita Péron op een voetstuk plaatst maar ook omdat de scenografie gemodelleerd is naar een grafmonument. Grote marmeren tegels bedekken de achterwand. De tegels geven een vierkant motief af wat in de rest van de voorstelling doordreunt. De scenografie is effectief en helpt de voorstelling bepaalde momenten te vergroten en waar nodig te verkleinen. Projecties en simpele toevoegingen aan de sets verplaatsen het verhaal moeiteloos van plek naar plek zonder het tempo af te zwakken.

Niet alleen het decor speelt zijn rol uitstekend. Brigitte Heitzer, 10 jaar geleden door ‘het volk’ uitverkoren als hun Evita in het AVRO programma ‘Op zoek naar Evita,’ herneemt nu de rol. In interviews zegt ze zelf dat ze toen te jong was voor de rol en ze nu rijp genoeg is om haar weer te spelen en daar is geen speld tussen te krijgen. Brigitte zet een ijzersterke Evita neer die het publiek een emotionele rit langs de hoogtepunten van Evita’s leven bezorgt. Ze weet het volk van Argentinië en het publiek in de zaal meestervol te bespelen met haar zangstem. Spat zuiver en ontzettend hoog zingt ze. Ook kan men natuurlijk niet heen om René van Kooten. Zijn Ché, de verteller van het stuk, is geen hoofdrol, hij eist de aandacht niet op. Hij blijft het hele stuk in hetzelfde kostuum en is op de achtergrond altijd aanwezig. Geïnspireerd door Evita verteld hij haar verhaal en mengt hij zich tussen de scenes. René en Brigitte worden in hun spel zeer vakkundig bijgestaan door Paul Donkers als Juan Péron die een trage, integere man neerzet wie de steun van zijn vrouw waardeert. In deze productie is er nog een andere hoofdrol en die is weggelegd voor het volk. Het ensemble wordt meesterlijk ingezet en in en op de scene. Of ze nu in de tango bar zitten of met grote vlaggen Evita toejuichen, het ensemble voedt deze musical en geeft kracht.

De huidige versie van Evita is een prachtmusical van formaat. ik wens de cast en crew morgen dan ook een geweldige première toe en een voorspoedige tournee. De voorstelling is een genot en heeft de kracht om het publiek tot tranen te roeren. De voorstelling mag zich scharen tussen de beste Nederlandse ensceneringen van musicals. Een aanrader voor diegene die normaal niet onder de indruk raakt van musicals. Deze imposante voorstelling zal je verstelt doen staan!